Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji
506e74129dacb8f8af8be2f28a2e9c21

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Stek z pieczonego kalafiora z parmezanem
Stek z pieczonego kalafiora z parmezanem

Stek z pieczonego kalafiora z parmezanem

Czy można zrobić wege steka? Można! Przed Wami pyszny stek z kalafiora - Joanna Matyjek z Odczaruj Gary.

Stek z pieczonego kalafiora z parmezanem

Żeby nudy nie było, kalafior pachniał najlepszą oliwą z oliwek, kryształami soli, parmezanem i… przyprawą Clean Eating, którą kocham bardzo i używam jej do wszystkiego, non stop. Przyprawa Clean Eating kryje w sobie wszystko to, co powinniście mieć pod ręką, aby doprawić danie: paprykę, pieprz, imbir, kminek, czosnek, cebulę… Kalafior z parmezanem na złoto – sam smak!

Stek z kalafiora jest rumiany, chrupiący i ma ciekawą skorupkę z parmezanu. Świetnie smakuje z natką pietruszki i np. sosem jogurtowym z pastą sezamową.

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
1 kalafior
4 łyżki oliwy z oliwek
płatki soli
Przyprawa Clean Eating
Tarty parmezan
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Kalafiora obieramy z liści i kroimy w plastry.
Każdy plaster/kawałek kalafiora skrapiamy oliwą – wcieramy oliwę w niego.
Każdy kawałek kalafiora solidnie posypujemy przyprawą Clean Eating, oprószamy solą.
Parmezan wsypujemy do miski – obtaczamy w nim kalafiora.
Kalafiora pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu kalafiora podajemy z natką pietruszki.