Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Spring Rollsy - na przekąskę
Spring Rollsy - na przekąskę

Spring Rollsy - na przekąskę

Wymyśliłam spring rollsy, które można jeść od śniadania po kolację. Sprawa jest prosta. Wystarczy przygotować ulubione składniki, papier ryżowy i sosy. Aby nie było nudno, a raczej bardzo chrupiąco, do każdego spring rollsa dodaję musli orzechowe. Obłęd, uwierzcie!

Spring Rollsy - na przekąskę

🥢🥣🥡 Składniki dla 2 osób:
10 łyżeczek Musli Orzechowego Clean Eating
10 arkuszy papieru ryżowego
1 mango
1 awokado
200 g dobrej jakości pieczonego łososia
10 szparagów
10 truskawek

Dodatkowo możemy użyć: sałaty, listków mięty, kolendry, malin, pieczonego kurczaka, kwiatów jadalnych.

Sos orzechowy:
malutka puszka mleka kokosowego (165 g)
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
sok z połowy limonki

lub gotowy sos z chilli, mango i ananasa lub sos sojowy z sokiem z limonki

Przygotowanie:

Aby przygotować sos w malutkim garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe i dodajemy masło orzechowe. Mieszamy całość, dodajemy sos sojowy i sok z limonki, odstawiamy.

Do dużego talerza nalewamy wodę.

Owoce kroimy w paski, truskawki w cienkie plastry. Szparagi smażymy, jeśli są długie, kroimy je na pół. Przygotowujemy kawałki łososia, zielenię.

W talerzu z wodą namaczamy arkusz papieru ryżowego. Trzymamy go chwilę w wodzie dociskając palcami aż zmięknie. Miękki papier ryżowy przekładamy na suchy talerz lub deskę.

Na dole papieru zaczynamy układać to, na co mamy ochotę – np. plasterki truskawki, paski mango, łososia i szparaga. Całość posypujemy musli orzechowym i zaczynamy zwijanie. Najpierw zawijamy dól, następnie boki i zwijamy wszystko (jak gołąbka).

Spring rollsy wypełniamy tym, na co mamy ochotę, ale uważamy, by nie przedobrzyć, gdyż papier jest bardzo delikatny.

Spring rollsy jemy maczając je w sosie orzechowym lub innym ulubionym.