Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Smażony makaron konjac z warzywami
Smażony makaron konjac z warzywami

Smażony makaron konjac z warzywami

Jestem zakochana w azjatyckich daniach, szczególnie w zupach i makaronach. Nie do wiary, że 100 g makaronu Konjac ma tylko 7 kalorii. Można go jeść dowoli. Przygotowany w taki sposób pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Wcinajcie więc do woli, choćby i 10 razy dziennie! - Joanna Matyjek, "Odczaruj Gary".

Smażony makaron konjac z warzywami

Smażony makaron z warzywami – na sposób azjatycki. Porcja dla 1 (głodnej!) osoby:

  • 1 ekologiczny makaron Konjac Noodle Clean Eating
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 młoda cebulka dymka
  • 4 szparagi
  • 5 łyżek groszku zielonego świeżego lub garść strączków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • pół łyżeczki srirachy (lub odrobina chili)
  • limonka
  • ulubione zioła – mięta, kolendra

🍜 Makaron wyciągamy z opakowania i płuczemy pod bieżącą wodą.
🍜 Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy posiekany czosnek oraz imbir.
🍜 Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cebulkę.
🍜 Odcinamy końcówki szparagów, myjemy je i kroimy na małe kawałki, dodajemy na patelnię.
🍜 Wrzucamy również groszek – może być mrożony. Całość smażymy 5-7 minut.
🍜 Dodajemy do warzyw makaron i doprawiamy wszystko sosem sojowym, sosem rybnym i srirachą.
🍜 Mieszamy wszystko na patelni tak, aby smaki przegryzły się, a makaron pokrył się sosem.

Danie podajemy skropione limonką oraz ozdobione ulubionymi ziołami. 🌱

🛒 https://cleaneating.pl/sk…/ekologiczny-makaron-konjac-noodle