Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Darmowa dostawa od 150 zł
Kombucha - „magiczna
Kombucha - „magiczna" herbata

Kombucha - „magiczna" herbata

Zgodnie z definicją, tzw. kombucha to napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany - czyli kombuchę, inaczej znaną jako grzybek japoński lub SCOBY.

Kombucha - „magiczna" herbata

To unikalna kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, która należy do grupy SCOBY: Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast – kultur symbiotycznych. To dzięki nim herbata fermentuje w pożądany sposób, przeistaczając się w superzdrowy i modny napój. Jakie są właściwości kombuchy? W jaki sposób wpływa na organizm i czy naprawdę leczy?

Kombuchy przypisuje się wiele właściwości zbawiennych dla zdrowia. Co zawiera napój uzyskany w procesie fermentacji z grzybkiem herbacianym? Liczne kwasy: octowy, mlekowy i glukonowy; witaminy z grupy b, witaminę c, a także składniki mineralne: cynk, magnez, wapń, żelazo, miedź. W składzie napoju z kombuchy można też znaleźć kofeinę. Przypisuje jej się właściwości wspomagające odchudzanie, leczące bezsenność, ma regulować poziom cukru i cholesterolu, wzmacniać odporność, łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Nie można wykluczyć wszystkich tych właściwości, jednak są to raczej domysły, na co może pomagać „magiczny” herbaciany napój.

A co wiadomo na pewno? Kombucha to napój o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych, wspomaga detoksykację organizmu, reguluje trawienie i metabolizm, podnosi poziom energii. Istnieją badania, dzięki którym wiemy, że napój potrafi wzmacniać odporność, redukując skutki stresu oksydacyjnego i zmniejszając liczbę uszkodzeń DNA w komórkach. Stąd wniosek, że kombucha działa jak silny przeciwutleniacz o właściwościach stymulujących układ odpornościowy.

Kombucha wpływa też na układ trawienny: według badań laboratoryjnych działa równie skutecznie na wrzody żołądka jak omeprazol – lek stosowany w terapii choroby wrzodowej.

Napój wpisuje się w obecne trendy, w których przetwory uzyskane w wyniku fermentacji staramy się włączać do codziennej zdrowej diety. Pamiętajmy jednak – jako silny przeciwutleniacz, nie powinna być stosowana w nadmiarze. Dietetycy zwracają też uwagę, że kombucha świetnie poprawia odporność, ale zaznaczyć należy, że działa na osoby zdrowe. W przypadku osób z obniżoną odpornością, może ją nadwerężyć i zadziałać w niepożądany sposób.

Warto korzystać z właściwości napoju z umiarem, a na pewno odpłaci się swoim pozytywnym wpływem na zdrowie i samopoczucie.

Ekologiczną KOMBUCHĘ Clean Eating kupicie TUTAJ.