Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Kanapka z kurkami i chorizo
Kanapka z kurkami i chorizo

Kanapka z kurkami i chorizo

Sezon na kurki rozpoczęty - zapraszamy na kanapkę z pieczywa chrupkiego Clean Eating z chorizo i kurkami. Sezon na te letnie smakołyki jest krótki, więc łapcie przepis od Joanny Matyjek z Odczaruj Gary.

Kanapka z kurkami i chorizo

Co tydzień chodzę na targ, żeby być na bieżąco z sezonowymi owocami i warzywami. Na targu wciąż kupimy truskawki, ale ustępują miejsca jagodom i malinom. Jest bób, jest agrest, są i kurki. Kurki mogę jeść od rana do wieczora. Kocham je tez zbierać, najchętniej w rościńskim lesie. Zapraszam po przepis na pyszną kanapkę z kurkami i chorizo.

  • Składniki dla 1 osoby:
  • 1 kromka chrupkiego pieczywa z parmezanem
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • pół cebuli
  • 100 g kurek
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • 8 plasterków kiełbaski chorizo

Na patelni smażymy cieniutko pokrojoną kiełbaskę chorizo.
Po usmażeniu odkładamy ją, a na tłuszczu który pozostał na patelni szklimy cebulkę.
Kurki oczyszczamy z ziemi (pędzelkiem) i kroimy na mniejsze kawałki.
Do zrumienionej cebulki dodajemy kurki. Smażymy całość 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Pieczywo chrupkie z parmezanem smarujemy serkiem. Na serku układamy usmażone kurki i kiełbaskę chorizo.
Całość ewentualnie doprawiamy do smaku i oprószamy ziołami.”
Proste? Tak! A jakie pyszne! 💛 Korzystajcie z kurek, póki są dostępne!