Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji
f4da160bfe7621bc54078b8646cf0e01

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Kanapka z awokado, pieczarkami i jajem w koszulce
Kanapka z awokado, pieczarkami i jajem w koszulce

Kanapka z awokado, pieczarkami i jajem w koszulce

Ta kanapka zawiera wszystko, co uwielbiam. Pastę z awokado i awokado pięknie pokrojone w półksiężyce, przesmażone pieczarki, jajko w koszulce z płynnym żółtkiem i chleb, który składa się z samych ziaren.

Kanapka z awokado, pieczarkami i jajem w koszulce

Pieczywo chrupkie Clean Eating ma świetny skład: siemię lniane, sezam, nasiona Chia (39%), otręby pszenne, błonnik (babki płesznik i babki jajowatej), sól. Kocham je jeść prosto z pudełka, uwielbiam dodawać dodatki zarówno słodkie jak i słone. Doskonale smakuje zapiekane.

Dziś podzielę się z Wami przepisem na superśniadanie oraz zdradzę sekret, jak zrobić idealne jajo w koszulce. 🙂

Składniki dla 1 osoby:

  • 1 kromka Pieczywa Chrupkiego z Chia Clean Eating
  • pół awokado (najlepiej odmiana haas)
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 4 pieczarki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajo + 1 łyżka octu

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy pieczarki na złoty kolor, solimy je, odkładamy do miseczki.
  2. Przygotowujemy pół awokado. 1/4 awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy odrobine soli i soku z limonki i smarujemy nim kromkę pieczywa chrupkiego. Drugą część awokado kroimy w cienkie paseczki i rozkładamy palcami (w wachlarz)
  3. W garnku gotujemy spora ilość wody, dodajemy sól i ocet. Jajko wbijamy do małej miseczki, a kiedy woda zacznie się gotować, wolnym ruchem wlewamy je do wrzątku. Po dodaniu jajka do garnka z wrzątkiem przez chwilę nie robimy zupełnie nic. Kiedy po chwili białko się zetnie, delikatnie łyżką zbieramy białko jajka formując owalny kształt. Jajko zostawiamy we wrzątku przez 3 minuty. Po tym czasie białko będzie ścięte, a żółtko płynne. Po 3 minutach wyjmujemy jajko na ręcznik papierowy.
  4. Na kromce z pastą z awokado układamy pieczarki.
  5. Na pieczarkach kładziemy jajo i całość wieńczymy paseczkami z awokado.
  6. Kanapkę doprawiamy kilkoma kropelkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i świeżo mielonym pieprzem.

Już na talerzu, tuż przed zjedzeniem, nacinamy żółtko, które pięknie powinno się rozlać.