Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Darmowa dostawa od 150 zł
Jabłkowe gallete z Chrupiącym Musli Orzechowym
Jabłkowe gallete z Chrupiącym Musli Orzechowym

Jabłkowe gallete z Chrupiącym Musli Orzechowym

Sezon na jabłka i jesienne aromaty trwa! By go uczcić, upieczcie sobie koniecznie Galette z jabłkami i Chrupiącym Musli Orzechowym Clean Eating z przepisu Julii z Cinnamon Dealer.

Jabłkowe gallete z Chrupiącym Musli Orzechowym

Nazwa zobowiązuje, galette jest pysznie orzechowe i rozgrzewająco-cynamonowe!

  • Do ciasta:
  • 150 g mąki owsianej
  • 1 łyżka erytrytolu
  • Pół łyżeczki soli
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w małe kostki
  • 3-4 łyżki zimnej wody

  • Do nadzienia:
  • 3 jabłka (najlepiej szare renety)
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 20 g masła pokrojonego w drobne kostki
  • 1 małe jajko
  • 50 g Chrupiącego Musli Orzechowego Clean Eating

Wykonanie ciasta:

Wymieszać suche składniki na ciasto, a następnie dodać masło i rozrobić, aż ciasto nabierze konsystencji mokrego piasku. Dodać 3 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto w kulkę (jeśli będzie zbyt sypkie, dodać czwartą łyżkę wody), a następnie schłodzić minimum przez 30 minut w lodówce. Wyjąć ciasto z lodówki, lekko ogrzać i dość cienko rozwałkować. Dwoma przykrywkami do garnka odbić delikatnie większy i mniejszy okrąg, a następnie odciąć ciasto poza dużym okręgiem. Wykonanie nadzienia: Jabłka obrać, wyciąć środki i pokroić w cieniutkie plasterki. Ułożyć jabłka na całej powierzchni mniejszego okręgu. Wymieszać erytrytol z cynamonem i posypać jabłka. Następnie zawinąć brzegi ciasta i ułożyć kosteczki masła na górze, aby podczas pieczenia stopiło się do środka. Posmarować brzegi ciasta rozbełtanym jajkiem. Piec 30-40 min. w 190*C. Gotowe ciasto posypać Chrupiącym Musli Orzechowym. Jeśli to nie brzmi jak poezja, to my już nie wiemy, co jest