Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Darmowa dostawa od 150 zł
Jabłka pod orzechową kruszonką
Jabłka pod orzechową kruszonką

Jabłka pod orzechową kruszonką

Joanna Matyjek z Odczaruj Gary zapraszana jabłka zapiekane pod orzechową kruszonką.

Jabłka pod orzechową kruszonką

Jesienią królują jabłka. Możemy robić z nimi wszystko – wcinać na surowo, dodawać do placków, piec, smażyć, trzeć. Dziś zapraszam po przepis, który może być śniadaniem, kolacją lub deserem.

  • Składniki dla 2 osób:
    2 jabłka
    4 łyżki dżemu jabłkowego Clean Eating
    50 g zimnego masła (lub oleju kokosowego)
    50 g ksylitolu (lub cukru brązowego)
    50 g mąki pełnoziarnistej (lub mąki kokosowej)
    50 g Musli Orzechowego Clean Eating
    szczypta soli
    forma do zapiekania + masło do posmarowania formy
  • Przygotowanie:
    Formę smarujemy masłem. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
    Jabłuszka kroimy w cienkie plastry i układamy w naczyniu.
    Na jabłka dodajemy dżem jabłkowy.
    Przygotowujemy kruszonkę – mieszamy ze sobą masło, cukier, mąkę i musli. Dodajemy odrobinę soli – rozcieramy wszystko w palcach i posypujemy jabłuszka.
    Jabłka z kruszonką zapiekamy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego!