Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji
a6cd27003565745dc5a1d8e2b7f84e8b

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Dieta bogata w białko
Dieta bogata w białko

Dieta bogata w białko

Linia produktów #CleanEating z dodatkiem białka to unikalna propozycja na polskim rynku: to pożywna owsianka, energetyczne pieczywo chrupkie oraz mieszanka do wypieku pysznego chleba, a także proteinowa granola - na przekąskę lub dodatek do śniadania.

Dieta bogata w białko

Produkty sprawdzają się o każdej porze roku, pełne naturalnych składników i pyszne. Białko, w które je wzbogacamy pochodzi z serwatki, jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm.

Dlaczego białko?

Białka stanowią około 20% masy ciała człowieka i są najważniejszym składnikiem budowy organizmów żywych. Odpowiadają za budowę oraz regenerację tkanek, w tym tkanki mięśniowej. Wchodzą też w skład związków, które odpowiadają za przemiany metaboliczne – a dobry metabolizm to podstawa zdrowego i zrównoważonego funkcjonowania organizmu.

Dostarczanie białka wraz z pożywieniem jest niezbędne, aby utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W ciele dorosłego człowieka znajduje się ok. 10-14 kilogramów białka, a co najmniej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Synteza nowych białek zachodzi zarówno z wykorzystaniem białek ustrojowych, jak i tych dostarczanych z pożywieniem. Białka służą do odbudowy zużywających się tkanek, są podstawowym składnikiem krwi, limfy, mleka, hormonów i enzymów, wchodzą w skład ciał odpornościowych, utrzymują właściwe pH płynów ustrojowych, stanowią nośnik niektórych witamin i składników mineralnych oraz biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi.

Dieta bogata w białko pozwala zatem utrzymać organizm w zdrowiu i dobrej kondycji, a także – wspomaga proces zrzucania zbędnych kilogramów.

Białko serwatkowe – co to takiego?

Białko serwatkowe to składnik mleka każdego ssaka – znajduje się także w mleku ludzkim. Należy do grupy białek globularnych, tj. występujących w mleku w postaci rozpuszczonej. Białka te odpowiadają m.in. za procesy immunologiczne, które mają miejsce w organizmie. Białka serwatkowe w swoim składzie zawierają przede wszystkim β-laktoglobulinę, α-laktoglobulinę, albuminę surowicy bydlęcej, laktoperoksydazę, glikomakropepetyd, laktoferynę i immunoglobuliny. Te składniki wpływają na procesy zachodzące w organizmie, m.in. łącząc się z żelazem, pomagając tkankom regenerować się, a także wpływając na naszą odporność.

Gdy zabraknie nam białka…

Co się dzieje, gdy w diecie brakuje protein? Niedobór objawia się m.in. zmniejszeniem siły mięśniowej, obniżoną odpornością, niedokrwistością, ma wpływ na kondycję włosów, skóry. Problemy z koncentracją również mogą być skutkiem niedoborów białka!

Produkty z dodatkiem protein to świetna propozycja nie tylko dla aktywnych – to pożywne i wartościowe posiłki w codziennej diecie każdego z nas.