Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Darmowa dostawa od 150 zł
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Na osłodę, na przekór jesiennej aurze: połączenie doskonałe – czekolada i gruszki. Przepis Joanny Matyjek z bloga Odczaruj Gary.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto piekłam w okrągłej formie o średnicy 20 cm. Jeśli wybierzecie formę większą, ciasto będzie niższe, a gruszki będzie bardziej widać. Możecie również upiec ciasto w formie prostokątnej. Wybierajcie niewielkie gruszki.

Składniki:

  • 2 czekolady Clean Eating
  • 100 ml oleju
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 250 g ekologicznej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml mleka
  • 5 gruszek
  • masło do posmarowania formy

Przygotowanie:

Do misy miksera wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ubijamy wszystko na puszystą masę.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy ją z mlekiem.

Do jajek i cukru dodajemy olej – małym strumieniem, wciąż miksując całość.

Dodajemy mąkę, partiami oraz rozpuszczoną czekoladę z mlekiem.

Ciasto dokładnie wyrabiamy.

Gruszki obieramy ze skórek.

Foremkę natłuszczamy masłem.

Wylewamy ciasto do formy. Do środka wkładamy obrane gruszki.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto 45 minut (do suchego patyczka)