Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji
624b0a1d93743b1873e9595fcc6933ba

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Chrupiąca kanapka z jajkiem i szparagami
Chrupiąca kanapka z jajkiem i szparagami

Chrupiąca kanapka z jajkiem i szparagami

Czekamy na nie cały rok. I oto są. Nadeszły wraz z majem - pyszne, polskie szparagi. Najbardziej na świecie kocham je piec lub smażyć. Zyskują wtedy na charakterze. Zapraszam po przepis na chrupiąca kanapkę z aksamitnym serkiem, sadzonym jajkiem z płynnym żółtkiem i charakternymi szparagami!

Chrupiąca kanapka z jajkiem i szparagami

Składniki na 1 kanapkę:

👌 1 kromka chrupkiego pieczywa parmezanowego Clean Eating
👌 2 stołowe łyżki serka śmietankowego
👌 sól
👌 świeżo mielony pieprz
👌 1 jajo od szczęśliwej kury
👌 3 szparagi
👌 oliwa z oliwek
👌 młode listki szpinaku i botwinki

Przygotowanie:

  • Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy je wzdłuż na pół.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szparagi na rumiano (ok. 10 minut).
  • Usmażone szparagi oprószamy solą.
  • Pieczywo chrupkie smarujemy serkiem – dodajemy sól i pieprz.
  • Na patelni po szparagach smażymy jajo – dodajemy przyprawy.
  • Jajo układamy na serku, dodajemy szparagi.
  • Całość ozdabiamy młodymi listkami szpinaku i botwinki.

Piękny, wiosenny, świeży przepis, idealny na śniadanie, lunch czy kolację.