Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji
cf2b8b994064a67782900e3a81938b01

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Błonnik – czy na pewno wiesz, jak ważna jest jego rola?
Błonnik – czy na pewno wiesz, jak ważna jest jego rola?

Błonnik – czy na pewno wiesz, jak ważna jest jego rola?

Czy wiesz, czym jest błonnik, gdzie go znajdziesz i czy możesz go przedawkować?

Błonnik – czy na pewno wiesz, jak ważna jest jego rola?

O tym, że dieta zawierająca dużo błonnika pozytywnie wpływa na stan naszego zdrowia słyszymy od dawna. A czy na pewno wiesz, czym jest błonnik, gdzie go znajdziesz i czy możesz go przedawkować? Przeczytaj kilka słów o niekwestionowanym sprzymierzeńcu trawienia i składniku, który ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia.

Co to jest?

Błonnik to substancja pochodzenia roślinnego, która nie jest trawiona ani nie wchłania się z przewodu pokarmowego. Mimo że nie jest przyswajany przez organizm jest bardzo potrzebny, ponieważ pełni rolę wspomagającą. To dzięki błonnikowi regulują się procesy trawienne, pomaga usuwać z organizmu zbędne produkty przemiany materii, stabilizuje poziom cukru oraz cholesterolu, poprawia mikroflorę jelitową. Obecność błonnika w diecie poprawia pracę całego układu pokarmowego, a co za tym idzie – ogólną kondycję organizmu i, po prostu, samopoczucie!

Czy można „przedawkować” błonnik?

Nie jest to łatwe – ale tak. Zbyt duża ilość tego składnika w diecie może powodować podrażnienia jelit, a także niedobory wynikające z ograniczonego wchłaniania wapnia, cynku oraz witamin i tłuszczów. Pamiętajmy, że nie należy przesadzać, nawet ze zdrowymi składnikami. Dzienne spożycie błonnika powinno mieścić się w przedziale między 20 a 40 gramami, warto się tego trzymać i znacząco nie przekraczać tej porcji.

W czym znajdziemy błonnik?

W świeżych warzywach, świeżych i suszonych owocach (maliny, śliwki, morele), produktach zbożowych: pieczywie, płatkach, musli, granolach – szczególnie tych, zawierających pełne ziarno, produktach jak najmniej przetworzonych. Ponadto warto też zwrócić uwagę na pestki dyni lub słonecznika, również zawierające dużo włókien roślinnych.

Pamiętajmy, że to składnik diety niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania trawienia, zapobiegający zaparciom i stabilizujący pracę całego układu pokarmowego. Warunkiem jego odpowiedniego działania jest dbanie o nawodnienie organizmu – każdy wysokobłonnikowy posiłek powinien być dla nas przypomnieniem, że pora na szklankę wody.

Wysoką zawartość błonnika znajdziesz w produktach Clean Eating – m.in. granola kokosowo – daktylowa, ekologiczny chleb z chia, chrupkie pieczywo z parmezanem.