Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Darmowa dostawa od 150 zł
Aromatyczna pieczona dynia
Aromatyczna pieczona dynia

Aromatyczna pieczona dynia

Jeśli pomyśleć o jasnych stronach nastającej właśnie jesieni, intensywna barwa i cudowny smak dyni, można postawić na pierwszym miejscu. Przepis w serii #OdczarujTydzień i mocny październikowy akcent: dynia. 🎃 Proponujemy przepis podstawowy - na pieczoną aromatyczna dynię.

Aromatyczna pieczona dynia

Sezon na dynię w pełni: czaruje nas wyglądem, a po rozkrojeniu i zapachem. Pachnie świeżo i lekko. Dynię można smażyć, gotować na parze, gotować w zupie. Ja uwielbiam dynię pieczoną, którą albo wcinam od razu po upieczeniu, albo dodaję do sałatki, albo blenduję i wykorzystuję puree do przygotowania ciasta lub kluseczek. Co i Wam polecam.

Co zrobić, aby dynia nie była nudna w smaku? Wystarczy porządnie ją doprawić.
Przyprawy Clean Eating używam nałogowo – do ryżu, makaronu, mięsa, kalafiora i właśnie dyni.

Piekę dynię Hokkaido, ponieważ można ją jeść ze skórką.

  • Składniki:
    1 dynia hokkaido
    przyprawa Clean Eating
    oliwa z oliwek
    sól morska
    świeżo mielony pieprz
    świeży tymianek
  • Przygotowanie:
    Dynię kroimy na dość grube plastry, usuwamy pestki.
    Dynię skrapiamy oliwą z oliwek i porządnie oprószamy przyprawą Clean Eating.
    Całość doprawiamy solą morską i tymiankiem.
    Tak przygotowaną dynię pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Wykorzystujemy jako dodatek do dań, podstawę przekąsek lub zup czy gnocchi. Pycha!