Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji
17179525d63c2a7887c1f99b06464a3a

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Aksamitny sernik na spodzie z musli
Aksamitny sernik na spodzie z musli

Aksamitny sernik na spodzie z musli

Idealny deser na co dzień i od święta. Produkty Clean Eating znajdują bardzo szerokie zastosowanie. Razem z Joanną Matyjek ze studia Odczaruj Gary polecamy przepis na aksamitny sernik na kruchym spodzie z musli. Minimum wyrzutów sumienia, max przyjemności!

Aksamitny sernik na spodzie z musli

Potrzebne będą:

  • papier do pieczenia
  • okrągła tortownica o średnicy 18-20 cm

SKŁADNIKI:

***spód

  • 200 g musli orzechowego Clean Eating
  • 100 g oleju kokosowego Clean Eating

***masa

  • 4 serki śmietankowe (4 po 150 g np. Almette śmietankowy)
  • 150 g cukru brązowego (drobnego – można zastąpić erytrytolem)
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 150 ml śmietany 18%

***na wierzch

  • chipsy kokosowe Clean Eating

PRZYGOTOWANIE:

1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym.

2.  Musli Clean Eating mieszamy z olejem i wylepiamy nim spód.

3. Serki łączymy z cukrem mąką, jajami i śmietaną.

4. Rózgą mieszamy wszystko na gładką masę.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

6. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą.

7. Masę wylewamy do foremki.

8. Sernik pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

9. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy ciasto jeszcze 75 minut (do suchego patyczka).

10. Po upieczeniu sernik studzimy, wystudzony sernik możemy wstawić do lodówki, by stężał.

Przed podaniem, wierzch sernika posypujemy solidną porcją chipsów kokosowych.