Przejdź do treściPrzejdź do nawigacji

Katrin Zytomierska. Clean eating

Pole wyszukiwania
Darmowa dostawa od 150 zł
18 października - Dzień Warzyw i Owoców
18 października - Dzień Warzyw i Owoców

18 października - Dzień Warzyw i Owoców

Z kalendarza świąt nietypowych: 18 października obchodzimy Światowy Dzień Warzyw i Owoców. To doskonała okazja, by poświęcić więcej uwagi naszej codziennej diecie.

18 października - Dzień Warzyw i Owoców

Pięć porcji warzyw i owoców dziennie – takie są zalecenia dietetyków dotyczące naszego codziennego jadłospisu. To znaczy, że powinny być składnikiem każdego posiłku. Dlaczego dieta bogata w warzywa i owoce to fundament naszego zdrowia?

Świeże, surowe, gotowane, pieczone – warzywa w każdej formie powinny gościć na naszych stołach. Są źródłem witamin, minerałów, dobroczynnych antyoksydantów, mają moc wzmacniania odporności, regulują procesy zachodzące w organizmie. Warto pamiętać, że warzywa są sprzymierzeńcem w odchudzaniu: zawierają z reguły mniej cukru, niż owoce, bogate w błonnik, dają uczucie sytości na długo.

Owoce – z reguły zawierają fruktozę – naturalnie występujący cukier, jednak podobnie, jak warzywa – są też zazwyczaj niskokaloryczne, zatem możemy spożywać je bez obaw. Fantastycznie sprawdzają się jako przekąska czy deser, a właściwościami zdrowotnymi w niczym nie ustępują warzywom. Są kopalnią witamin i składników odżywczych, które pomagają w codziennej trosce o zdrowie.

18 października to dobra okazja, by zatrzymać się i zastanowić, jak włączyć owoce i warzywa do swojej diety i świętować codziennie. Na zdrowie! Pamiętajmy też, by stawiać na sezonowe produkty, wybierać głównie te dostępne lokalnie, a także – wykorzystywać je odpowiedzialnie i nie wyrzucać. Zgodnie z filozofią Clean Eating!