Dodatkowo możemy użyć: sałaty, listków mięty, kolendry, malin, pieczonego kurczaka, kwiatów jadalnych.
Sos orzechowy:
malutka puszka mleka kokosowego (165 g)
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
sok z połowy limonki
lub gotowy sos z chilli, mango i ananasa lub sos sojowy z sokiem z limonki
Przygotowanie:
Aby przygotować sos w malutkim garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe i dodajemy masło orzechowe. Mieszamy całość, dodajemy sos sojowy i sok z limonki, odstawiamy.
Do dużego talerza nalewamy wodę.
Owoce kroimy w paski, truskawki w cienkie plastry. Szparagi smażymy, jeśli są długie, kroimy je na pół. Przygotowujemy kawałki łososia, zielenię.
W talerzu z wodą namaczamy arkusz papieru ryżowego. Trzymamy go chwilę w wodzie dociskając palcami aż zmięknie. Miękki papier ryżowy przekładamy na suchy talerz lub deskę.
Na dole papieru zaczynamy układać to, na co mamy ochotę – np. plasterki truskawki, paski mango, łososia i szparaga. Całość posypujemy musli orzechowym i zaczynamy zwijanie. Najpierw zawijamy dól, następnie boki i zwijamy wszystko (jak gołąbka).
Spring rollsy wypełniamy tym, na co mamy ochotę, ale uważamy, by nie przedobrzyć, gdyż papier jest bardzo delikatny.
Spring rollsy jemy maczając je w sosie orzechowym lub innym ulubionym.